Mister în Univers: gaura neagră din centrul galaxiei dă naștere unui nou tip de stea

de: Teodora Tudosie
21 01. 2020

Gaura neagră care se află în centrul Căii Lactee este încă plină de mistere, iar aceste obiecte din jurul său dau bătăi de cap astronomilor.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta influențează stelele din jurul său și le combină într-un nou tip de obiect ceresc.

Ca mai toate galaxiile mari din Univers, Calea Lactee are în centrul său o gaură neagră, numită Sagittarius A*. În mod constant, aceasta atrage înspre ea toate obiectele din jurul său, formând o constelație uriașă de stele, de aproximativ un miliard de ori mai densă decât colțul nostru de galaxie.

Misterul din Univers cauzat de gaura neagră din centrul Căii Lactee

Studiile cercetătorilor arată că, de multe ori, stelele din jurul său trebuie să se lupte pentru spațiul de care au nevoie. Așa că, uneori, această „competiție” se transformă într-o adevărată confruntare. Într-un nou studiu, cercetătorii descriu șase ciudate obiecte care se rotesc în jurul Sagittarius A*. Aceste obiecte, denumite de la G1 până la G6, arată ca niște pete alungite de gaz, mult mai masive decât planeta noastră. Totuși, acestea se comportă, de fapt, ca niște stele foarte mici capabile să treacă de gaura neagră fără să fie înghițite de aceasta.

Oamenii de știință nu au ajuns la o concluzie exactă și nu știu cu siguranță ce sunt, de fapt, aceste corpuri cerești. Sunt acestea ghemotoace de gaz sau stele? În prezent, teoria este că un astfel de corp ar fi un hibrid între cele două. Au ajuns la concluzia că fiecare obiect G este o pereche de stele binare (două stele care se învârt în jurul celeilalte) care s-au lovit una de alta, influențate de gravitația pe care gaura neagră o emană. Acest lucru s-ar fi întâmplat acum milioane de ani, iar corpurile încă ar emana nori de gaz și praf stelar în urma coliziunii.